Waarom je eigen kinderen op jeugdkamp sturen?

jeugdkamp kidsEr zijn erg veel goede redenen om een kind op jeugdkamp te sturen en hieronder zullen we dit kort toelichten omdat de belangrijkste redenen vrij gemakkelijk samen te vatten zijn.

Als kinderen naar het jeugdkamp gaan, zijn ze meestal op zichzelf, soms voor de allereerste keer in hun leven. Ze moeten beslissen wat te dragen, wat te eten, aan welke activiteiten deel te nemen. Natuurlijk beslissen begeleiders dit met hen, maar in wezen zullen de kampeerders al snel leren dat ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen en als gevolg daarvan ontwikkelen ze zelfvertrouwen en worden zelfstandig.

Als het zelfvertrouwen wordt ontwikkelt door het leren van zelfstandigheid, blijven kinderen zoeken naar nieuwe activiteiten om uit te proberen terwijl zij ook meedoen aan activiteiten waarmee zij al vertrouwd zijn.

Op school ervaren kinderen successen niet op dezelfde manier en kunnen zichzelf soms in een minder positief daglicht zien. Een jeugdkamp kan een school zonder falen zijn, omdat het gewoon leuk is maakt dat je tot een succes.

Vaak zijn er ouders die bellen om te zeggen dat ze niet kunnen geloven hoe hun kind bepaalde kwaliteiten heeft verbeterd als gevolg van het jeugdkamp. Of dat ze nu eindelijk de tafel afruimen of meer helpen in huis. Een goed aangestuurd jeugdkamp zal zich richten op het proberen te laten ervaren wat succes is bij ieder kind en door deze ervaring een succes te maken is dat het gevoel dat vertaald wordt in het gevoel van eigenwaarde.

Natuurlijk is een van de grootste voordelen van een jeugdkamp ervaring dat kinderen sociale vaardigheden ontwikkelen. In een kamp setting, zal een goede begeleider ervoor zorgen dat elk kind is opgenomen in de activiteit en dat elk kind op een positieve manier in wisselwerking is met de anderen. Ze leren het geven en nemen van een groepsleven. Ze leren het samenwerken en rekenen op anderen en nog belangrijker dat anderen ook op hen zullen rekenen. Iets eenvoudigs als de schoonmaak of corvee, is er niet alleen om de verblijfplaats schoon te krijgen, maar ook om de team sfeer en samenwerking te bevorderen, die op zijn beurt resulteert in vriendschappen.

Een voor de hand liggend voordeel van het jeugdkamp is dat kinderen langdurige vriendschappen maken. Deze vriendschappen zijn vaak unieker en extra bijzonder, omdat kinderen leven met elkaar en zij de echte persoonlijkheden van elkaar zien. Omdat de kinderen en medewerkers uit alle hoeken van Nederland en België komen, of zelfs van een andere school, leren de kinderen om anderen te zien vanuit een ander perspectief. Kinderen hebben de neiging om te worden geaccepteerd voor wie ze zijn en niet hoeven te worden beoordeeld op wat ze dragen of waar ze goed in zijn, of hoe ze eruit zien. Dit komt omdat in een jeugdkamp setting, respect en zorg uiteindelijk zegevieren boven materialistische of kortzichtige doelstellingen.

En natuurlijk is het aanleren van vaardigheden bij elke activiteit een groot voordeel voor de kampeerders. Door te worden blootgesteld aan zo veel creativiteit, sport en recreatie hebben kampeerders plezier en ontwikkelen zelfvertrouwen. Ze leren ook vaardigheden die zij kunnen voortzetten en genieten hier wellicht de rest van hun leven van. Iedere kampeerder kan zich speciaal voelen en genieten van een ambacht, sport of outdoor activiteit. Dus als we praten over jeugdkampen, ja een jeugdkamp geeft kinderen plezier, vrienden en vervulling.

5 reacties:

 1. kamp is heel erg belangerijk voor een kind zijn of haar ontwikeling en zelfstandigheid.

 2. hai is er nog een plekje vrij ergens voor een 14-jarige die er echt nodig even uit moet

  • Hi,
   Vast wel, klik op de plaatjes om naar de pagina van het kamp te gaan. Daar zijn vast wel contact gegevens te vinden.
   Anders kun je ook op Zomerkampen.net kijken en daar een kamp van je interesse een bericht sturen.

   Mvg,
   jeugdkamp.com

 3. Hallo goedemorgen,

  Hebben jullie ook kampen in de herfstvakantie 2020? Zo ja, welke? Hoor het graag, alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *